ספקטרוסקופית תמ"ג חד מימדי כוללת ספקטרום פרוטון ((1H רגיל ופחמן (13C) וכן ספקטרה של גרעינים שונים. קיימת שני סוגים עקריים של ניסוי חד-מימדי, ספקטרום רגיל וספקטרום עם הפרת צימוד.
קיימת שלושה איזוטופים של מימן בשימוש בספקטרוסקופיית תממדידת ספקטרום של תמ"ג חד-מימדי רגיל נעשית בשלושה שלבים ונוח להסביר את התהליך לפי המודל הווקטרוי:
תרשים 1. סדרת פולסים רגילה לאיסוף חד מימדי
תרשים 2. התמרת פוריה
תרשים 3. מילוי אפסים
תרשים 4. הגבת רגישות
תרשים 6. הגבת הפרדה
במקרים מסוימים הצימוד הנובע מנוכחות גרעין שכן מסוג אחר בעל ספין מגנטי גורם לפיצול ולהורדת הרגישות. תופעה זו חשובה בעיקר בגרעינים שהרגישות שלהם נמוכה. עבור 13פחמן לדוגמא, הסיגנל הקטן ממילא מתפצל למולטיפלט שכל אחד מהסיגנלים בו קטן עוד יותר. הפעולה הנדרשת היא הפרת הצימוד שמקורו בגרעין השכן (ראה תרשים 7 של סידרת הפולסים). ישנן מספר שיטות להפרת צימוד העקרון המשותף לכולן הוא שידור סיגנל rf ברוחב פס קילוהרצים אחדים אויותר בתדירות לארמור של הגרעין השכן (היא שונה מתדירות לארמור של הגרעין הנצפה). ואז מתרחשים מעברים אנרגתים ברמות הספין של הגרעין שבגללם תופעת הצימוד מתבטלת. וכתוצאה מכך הסיגנל מאוחד יופיע בעוצה גדולה יותר. סיבה נוספת לשינוי בעוצמת הסיגנל היא תופעת אוברהאוזר גרעינית (NOE). במקרה של פחמן, התופעה עשויה להגביר את עוצמת הסיגנל עד כמעט פי ארבע עבור פחמנים הקשורים ישירות למימן. התופעה משפרת את הרגישות אבל גורמת לאינטגרציה להיות חסרת משמעות משום שההגברה שונה בין סיגנל לסיגנל.
תרשים 7. סידרת פולסים לאיסוף חד-מימדי עם הפרת צימוד
טריטיום הוא הגרעין היחיד בעל רגישות גבוה מזה שללא תמיד רוצים להפר את הצימוד. לדוגמה כאשר מודדים קבוע פיצול או מעוניינים לגלות מצורת הפיצול כמה פרוטונים קשורים לפחמן מסויים. כמובן ניתן לאסוף את הספקטרום ללא הפרת צימוד כלל אבל אז מפסידים את הגברת הרגישות שרואים מה-NOE. לכן משתמשים בעובדה שהגברת הסיגנל מתרחשת בזמן הרלקסציה ואילו הפיכת המוטלפלטים לסינגלטים מתרחשת בזמן האיסוף. כאשר מפעילים את הפרת הצימוד רק בזמן הרלקסציה (ראה תרשים 8 של סידרת הפולסים) מבנה המולטיפלטים נשמר וגם מרוויחים את הגברת הסיגנלים ניסוי זה נקרא הפרת צימוד לסירוגין.
תרשים 8. סידרת פולסים לאיסוף חד-מימדי עם הפרת צימוד לסירוגין
עבור גרעינים מסויימים תופעת אוברהאוזר גרעינית (NOE) שלילית (ולא כפי שראינו עבור פחמן). עבור 15חנקן היא מפחיתה את עוצמת הסיגנלים פי עשר. לכן לא מומלץ להפעיל הפרת צימוד בזמן הרלקסציה כאשר היא מפחיתה את העוצמה. אם רוצים להפעיל הפרת צימוד בכל זאת רצוי לבצע ניסוי שנקרא הפרת צימוד לסירוגין בהיפוך (ראה תרשים 9 של סידרת הפולסים) שנותן ספקטרום עם הפרת צימוד אך ללא הנמכת הסיגנלים. כאשר נדרשת אינטגרציה לספקטרום של פחמנים, ניתן להשתמש בניסוי זה עם זמן רלקסציה ארוך, אם כי הרגישות נמוכה לאין שיעור לעמת מדידת פחמנים עם הפרת צימוד רגילה.
תרשים 9. סידרת פולסים לאיסוף חד-מימדי עם הפרת צימוד לסירוגין בהיפוך